Tiryaki vekile alarmlı önlem

Vekillerin Genel Kurul salonuna açılan ve havalandırması olmayan fotokopi odasında sigara içtiği ortaya çıktı. Vekillerin sigara içmesini engellemek için odaya alarm takılması gündemde...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ocak 2014 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tiryaki vekile alarmlı önlem

ÖNDER YILMAZ

TBMM Başkanlığı, Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan sorunlara 27 çözüm önerisi içeren raporunu hazırladı. Çözüm önerileri raporu, Genel Kurul salonuna açılan ve havalandırması olmayan fotokopi odasında milletvekillerinin kaçak sigara içtiğini ortaya çıkardı. Meclis Başkanlığı, bu kaçak alışkanlığa son vermek için "yangın alarmı takılsın" önerisi yaptı. Bazı bakan ve milletvekillerinin TBMM Başkanvekillerinin dinlenme odasını kullanmasından kaynaklanan şikayetlerin giderilmesi için de, "oda kilitlensin" önerisinde bulunuldu. Laf atarak tekme tokatlı kavgalara yol açan vekillerin uyarılması önerisinin yer aldığı raporda, küfrederek temiz bir dille konuşmayan ve Anayasal ilkelere aykırı konuşan vekillerin uyarılması, bu tavrına devam etmesi halinde Genel Kurul'dan atılması da istendi.

HSYK teklifi görüşülürken Genel Kurul'da yaşanan kanlı yumruk olayının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek, iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek "sorunları nasıl önleriz" toplantısı yapmıştı. Toplantıda, Meclis Başkanlığı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki sorunların aşılması için öneri raporu hazırlaması kararlaştırılmıştı.

Yangın alarmı takılsın

Meclis Başkanlığı, bu doğrultuda 27 öneriden oluşan bir rapor hazırladı. Önümüzdeki günlerde TBMM Başkanı Çiçek'in Başkanlığı'nda TBMM Başkanvekilleri ve grup başkanvekillerinin bir araya geleceği toplantıda masaya yatırılacak rapordaki bazı öneriler şunlar:

- Kürsü arkasında bulunan kavasların dinlenme ve fotokopi odası milletvekillerince kullanılarak sigara içilmekte, çay/kahve istenmektedir. Ortamın havalandırılması da olmadığından kapalı alanda sağlıksız bir durum ortaya çıkmaktadır. TBMM Başkanı'nın talimatıyla kapatılan Genel Kurul'a açılan kapı TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un talimatıyla kavaslarca açılmak zorunda kalınmıştır. Bu mekanda sigara içilmemesi için yangın alarm cihazı taktırılmalıdır. TBMM İdare Amirleri alanın amacı dışında kullanılmasına müdahale etmelidir.

- Söz talepleri katip üye tarafından oturduğu yerden alınmalı.

- Her durumda başkanın tutumu nedeniyle usul görüşme talebi açılması zorunlu değildir.

- Gündem dışı konuşmalardan sonra yerinden 1'er dakika ile sınırlı olmak kaydıyla 10 vekile söz verilebilir.

- Yoklama süresi içinde pusula gönderenlerin isimleri kounurken isimleri ve salonda bulundukları veya bulunmadıkları 'var' veya 'yok' diye açıkça belirtilmeli. Böylece tutanaklara durum doğru yansıtılacaktır.

- İşaretle oylamalar önce el kaldırarak yapılmalı, katip üyeler arasında anlaşmazlık olması durumunda elektronik cihazla oylama tekrarlanmalıdır.

- Bir bakanın birden fazla bakana vekaleten oy kullanmamasına dikkat edilmelidir.

- Özellikle ön sıralarda oturan bazı milletvekillerinin laf atma şeklindeki hatibe müdahaleleri uyarılmalı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('Gad-46'); });

'Oda kilitlenmeli'

- Kürsü arkasında bulunan başkanvekillerinin dinlenme odası ise diğer bakan, milletvekilleri ve bürokratlarca da kullanılarak çok kalabalik bir ortam haline gelmektedir. Divan'ın dinlenmesi için tahsis edilmiş bu mekanın başka amaçlarla kullanılmasına izin verilmemeli, ara verme aricinde bu oda kilitlenmelidir.

- İçtüzüğe göre konuşmacıların temiz bir dil kullanması gerekmektedir. Kaba ve yaralayıcı mahiyette, özellikle anayasal ilkelere aykırı konuşmaların yapılması durumunda Başkanın konuşmacıyı sözünü kesmesi, uyarması, aynı şekilde devam etmesi halinde konuşmasına son vermesi, hatta o birleşimde Genel Kurul Salonu'ndan çıkarması yetkisi vardır. Başkanvekillerinin bu konuda hassasiyet göstererek içtüzüğün kendilerine tanıdığı yetkileri kullanabilecekleri değerlendirilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber